Skip to navigation Skip to main content
Petra

Je hebt er vast weleens van gehoord, de historische stad Petra in Jordanië. Het land in het Midden-Oosten, Jordanië, is misschien wel het meest bekend vanwege deze roze, verborgen, eeuwenoude stad. De uitgehakte graftombes, de rotswoningen en overige ruïnes maken dat Petra een van de meest unieke plekken op aarde is waar je je ogen bij uitkijkt. Het wereldwonder Petra in Jordanië is een echte must visit! In dit blog vertellen we je meer over deze bijzondere stad. 

De geschiedenis van Petra in Jordanië

In de 8e eeuw v.C. was Petra, toen nog Raqmu, de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk uit het Midden-Oosten. Het volk creëerde een stad op een beschermde plek tussen torenhoge rotswanden, midden in een woestijnachtig dal, en hakten woningen en tomben uit de stenen wanden. Met een ingenieus watersysteem was er het hele jaar door watervoorziening. Het was een belangrijke handelsstad waarvandaan wierook werd verhandeld en tevens was het een knooppunt voor andere handelsroutes. Petra werd een schatrijke plek waar plaats was voor, naar schatting, 25.000 mensen. Echter kwam er een einde aan dit tijdperk in de 7e eeuw, toen de stad na verovering van het Romeinse Rijk verlaten werd. Petra in Jordanië werd langzaam maar zeker, nog meer dan ooit, een verborgen stad. 

Smalle kloven in Petra in Jordanië.

Smalle kloven en uitgehakte graftombes

Wat de stad Petra in het in het Midden-Oosten gelegen Jordanië zo bijzonder maakt? Petra is niet alleen een verborgen stad door de verlating, maar ook omdat het omlijst is door hoge, rode rotswanden van zandsteen en smalle kloven. Hierdoor was de stad goed verdedigbaar. Maar hoe de monumenten in de stad zijn uitgehouwen, maakt Petra pas echt bijzonder. De Nabateeërs maakten gebruik van de natuurlijke kloven om rotswoningen te houwen. Muren hoefden niet gemaakt te worden, slechts de ruimten ertussenin moesten uit de rots worden gehakt. Vanaf boven aan de stenen wand werden de meest unieke tempels, woningen en tomben naar beneden uitgehakt. Het volk werd duidelijk geïnspireerd door de Griekse, Egyptische en Romeinse bouwstijl, wat je goed terugziet in de schitterende monumenten. 

 

Ook interessant:

Uitgehakte rotswoningen in Petra in Jordanië.

De herontdekking van Petra in Jordanië

Eeuwenlang bleef Petra in Jordanië verborgen, totdat de eeuwenoude stad in 1812 opnieuw ontdekt werd door de Zwitserse geoloog Johann Ludwig Burckhardt. Vanaf dat moment zijn delen van de historische stad opgegraven en is het een must visit geworden voor bezoekers van over de hele wereld. Er is een enorm deel van het bijzondere Petra te zien, en dat is maar slechts 20% van de originele stad! De rest ligt nog altijd verborgen onder de rotsen. Sinds 1985 behoort Petra in Jordanië tot de UNESCO Werelderfgoedlijst en in 2007 werd deze unieke stad ook opgenomen in de lijst van 7 moderne wereldwonderen

Jordaniërs boven op de hoge rotswanden in Petra.

Het mooiste monument van Petra: de Schatkamer

Verreweg de meest indrukwekkende opgraving van de verborgen stad Petra in Jordanië is de Schatkamer van de Farao. Met een hoogte van veertig meter en schitterende zuilen en pilaren zorgt dit uitgehakte monument voor een onuitwisbare indruk. Of het een tempel is of een graftombe voor de koning is een raadsel, maar het is een wonderbaarlijke vondst die een eeuwenoude lange geschiedenis tekent. Wanneer je voor de Schatkamer in Petra staat voel je je nietig, en dat maakt het een extra bijzonder idee hoe men destijds zulke unieke bouwwerken heeft kunnen uithakken. De Schatkamer is de meest gefotografeerde vondst in Petra. Wie sportief genoeg is kan een klim over de rotsen naar boven maken, vanwaar het uitzicht op deze imposante tombe nog vele malen mooier is. 

De Schatkamer is het mooiste monument van Petra in Jordanië.
De Schatkamer in Petra is een ongelooflijk indrukwekkend bouwwerk.

Wandel via de Siq naar de Schatkamer

De wandeling naar de Schatkamer doe je via de Siq, een passage die je tussen de torenhoge rotswanden en uiterst smalle kloven leidt. De wandeling is ongeveer een kilometer lang. Tussendoor kijk je al je ogen uit, want je vindt diverse rotswoningen, ruïnes en tomben onderweg en bovendien is het uitzicht op de kloven ook niet mis. Het laatste deel van de Siq is het meest indrukwekkend, want wanneer je door de nauwe passage manoeuvreert, dendert het beeld van de adembenemende Schatkamer je tegemoet. Petra in Jordanië is met de wandeling door de Siq, de Schatkamer van de Farao, de vele graftomben, rotswoningen en andere unieke monumenten, een absolute must visit en met recht een van de zeven wereldwonderen. Wat een spectaculaire plek! 

De Siq in Petra is al een bijzondere route.
Rotswoningen kom je overal tegen onderweg in Petra
Deze Jordaan speelt in op het toerisme in Petra in Jordanië
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!