Skip to navigation Skip to main content

Waar komen croissants eigenlijk vandaan?

Croissant
© Unsplash, Olga Serjantu

Iedereen kent de lekker Franse croissants wel. Het typische Franse broodje waar de Fransen er elk jaar veel van opeten en menig toerist tijdens zijn vakantie tientallen verbrast. Als je naar Frankrijk op vakantie gaat, kan een vers gebakken croissantje bij de lokale bakker dan ook niet missen. Wat vrijwel niemand weet is dat de croissant officieel helemaal niet uit Frankrijk komt. Maar waar komen croissants dan wel vandaan?

Herkomst van de croissant

Welk land kwam dan als eerste met dit lekkere broodje? Jawel, dit waren de Oostenrijkers. Dit had je niet verwacht, maar het is toch echt waar. Het land dat bekend staat om de overheerlijke schnitzel en schnaps heeft dus nog een geniale culinaire uitvinding op haar naam staan. Hoe dit tot stand is gekomen, is een interessant verhaal.

Even een stukje geschiedenis

De Ottomanen, oftewel een volk dat oorspronkelijk uit de Turkse stad Bursa kwam, hadden de Oostenrijkse stad Wenen belegerd. De Ottomanen hadden een ondergrondse tunnel gebouwd om zo het Oostenrijkse volk aan te vallen. Dit liep alleen iets anders dan dat ze gepland hadden, want de aanval mislukte waardoor het Oostenrijkse volk de Ottomanen versloeg.

Terug naar de croissant

Wat heeft dit nou allemaal met de croissant te maken, hoor ik je denken, maar dat kwam na de overwinning van de Oostenrijkers. Aan het eind van de tunnel bevond zich namelijk een bakkerij. Deze bakkerij zag de Ottomanen aankomen en sloeg alarm. Hierdoor wisten de Oostenrijkers de Ottomanen te verslaan en daarop maakte de bakker halve maanvormige broodjes om de overwinning te vieren. Deze broodjes zijn later uitgegroeid tot de onmisbare en vooral legendarische croissant. De bakker bakte de broodjes in deze vorm omdat het de halve maan voor moest stellen. Deze halve maan was gebaseerd op de Turkse vlag.

Croissantje eten in Frankrijk

Geïntegreerd in de Franse cultuur

Na deze overwinning is de croissant al snel naar Frankrijk toe gekomen. Omdat Frankrijk en Oostenrijk hun band wilden versterken werd de Oostenrijkse Marie Antoinette uitgehuwd aan de Franse Lodewijk XVI. Marie kon echter niet zonder haar croissant en bracht deze mee naar Frankrijk. Eenmaal daar is de croissant niet meer weg gegaan uit de Franse cultuur. We kunnen dus wel zeker zeggen dat de croissant een Frans lekkernij is, maar we hebben het de danken aan de Oostenrijkers en misschien ook wel een klein beetje aan de Ottomanen.

Maak zelf croissantjes

Wil je zelf ook lekkere croissants maken? Hieronder heb ik het recept voor je opgeschreven. Het lijkt gemakkelijk zo’n broodje te maken, maar niets is minder waar. Het is een precies en langdurig proces, maar het eindresultaat is het zeker waard!

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 140 gram water
  • 140 gram volle melk
  • 55 gram suiker
  • 40 gram zachte boter
  • 11 gram instant gist
  • 12 gram zout
  • 1 ei (voor de glans)
  • 280 gram koude roomboter

Hoe bak ik zelf croissantjes?

  1. Je begint met het maken van het deeg. Dit doe je door alle ingrediënten in een kom te voegen, behalve het ei en de koude roomboter. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar met je handen. Hierna moet je het eerst een nacht in de koelkast laten rusten. Voordat je het in de koelkast legt is het handig als je het alvast een beetje plat drukt. Dit bespaart je de volgende dag wat moeite.

  2. De volgende dag haal je de roomboter uit de koelkast en maak je deze plat. Dit kun je het beste doen door de boter tussen twee bakpapieren te leggen en vervolgens met een deegroller hier over heen te gaan. Maak er een mooi vierkant van. Als dit gelukt is verpak je de boter met bakpapier en leg je het in de koelkast.

  3. Haal het deeg dat je gister in de koeling hebt gelegd weer uit de koelkast, rol dit plat met een deegroller. Het plak deeg moet uiteindelijk groter zijn dan de plak roomboter. Hierna ga je als het ware de boter inpakken met het deeg. Dus leg de plak boter op de plak met deeg en pas de boter met het deeg in zodat het helemaal bedekt is.

  4. Rol vervolgens dit pakketje weer uit en vouw het nieuwe deeg in drie delen zodat je ze over elkaar heen kunt vouwen en er drie lagen ontstaan. Dek het af en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Herhaal dit proces nog drie keer. Op het einde heb je dus 27 lagen in totaal. Hierna laat je het deeg weer een hele nacht in de koeling rusten.

  5. De volgende dag is dan eindelijk de dag de de croissants gebakken worden. Haal het deeg er weer bij en rol uit uit tot een lange strook. Snij mooie driehoekjes uit deze strook en rol het vervolgens op tot mooie croissants. Leg de croissants op de bakplaat en laat ze eerst 2 uur reizen. Daarna mogen ze eindelijk de oven in. Bestrijk ze hiervoor nog wel eventjes met wat opgeklopt ei zodat ze dadelijk iets meer glanzen. Bak ze in 20 minuten op 200 graden tot mooie goudbruine croissants.

  6. De laatste stap is het makkelijkst. Doe de oven open, haal de croissants eruit, ruik er even aan, verspreid de geur door je huis en eet de croissants lekker op. Bon appétit!
Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.