Hoe klein en vlak ons kikkerlandje ook is, Nederland heeft ontzettend veel te bieden, zo valt te ontdekken in de mooiste natuurgebieden. De drukke steden bieden een groot contrast met de rustige traditionele dorpen en de uitgestrekte parken en natuurlandschappen. Veenlandschap, duinen, meren, rivieren, zee en meer... Je vindt het allemaal in deze onderstaande mooiste natuurgebieden in Nederland.
Natuurgebieden in Nederland
Er zijn veel natuurgebieden in Nederland en een aantal nationale parken. Tussen die twee zit een verschil en dat heeft alles te maken met de bescherming van het gebied. In een nationaal park is de natuur op nationaal niveau beschermd. Uiteraard kan ook de natuur van een natuurgebied beschermd zijn. Iedere provincie heeft haar eigen kenmerken en bijzonderheden en dat maakt dat de natuurgebieden in Nederland zo divers zijn. Dit zijn de 10 mooiste!
1. De Biesbosch
De Biesbosch, ook wel Biesbos genoemd, is een waterrijk gebied in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het gebied bestaat uit riviereilanden met zand- en slikplaten tussen de rivieren Boven-Merwede, Amer en Nieuwe-Merwede. De Biesbosch heeft in 1994 de officiële benaming van Nationaal Park ontvangen en staat op de lijst van beschermde natuurgebieden, en behoort ook absoluut op de lijst van mooiste natuurgebieden in Nederland. Het is een mooi gebied met een prachtige en afwisselende natuur. Je kunt hier een heerlijk weekendje weg of dagje uit beleven.
Een stukje geschiedenis
De Biesbosch is een gebied met een rijke historie. Ook in dit gebied is men rond de 13e eeuw begonnen met het bouwen van dijken. Door de aanleg van de Ringdijk ontstond een groot gebied met bouw-, woon- en weiland. Men had in die tijd veel te kampen met dijkdoorbraken, waardoor kleine delen van het gebied onderwater liepen. Een bekende watersnoodramp is de Sint-Elisabethsvloed. Veel dorpen werden verwoest en er vielen veel slachtoffers. Een aantal van die vroegere dorpen zijn later gedeeltelijk terug gevonden. Na die vloed werd het landschap sterk bepaald door de invloed van het water. Later heeft ook de mens daar invloed op uitgeoefend door rietplantages.
Wist je dat...
De Biesbosch heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de kleine beekjes, de hoge rietvelden en de bossen was dit een belangrijke schuilplaats voor onderduikers. Het verschil tussen eb en vloed was zo hoog (2 meter), dat je de weg goed moest kennen. Duitsers waren mede om die reden bang het gebied te betreden.
2. De Hoeksche Waard
De Hoeksche Waard wordt door veel mensen gezien als een van de Zuid-Hollandse eilanden. Het is een polderachtig gebied, met sinds 2005 de status Nationaal Landschap. Je kunt er heerlijke boottochten maken, maar ook lange wandelingen en fietstochten. Het huidige gebied is ontstaan nadat het gebied vol liep door de Sint-Elisabethsvloed. In de 16e eeuw is men hier begonnen met het bouwen van dijken. De Hoeksche Waard bestaat uit zo’n 60 polders, waarvan de eerste zijn drooggelegd in de 14e eeuw.
3. Het Groene Hart
Een van de meest bijzondere, meest besproken en mooiste natuurgebieden van Nederland is het Groene Hart, een Nationaal Landschap. Dat heeft alles te maken met de ligging van het natuurgebied. Het Groene Hart is namelijk gelegen midden in de Randstad. Het natuurgebied grenst aan de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Het is een polderrijk gebied met een typisch Hollandse uitstraling. Lange, brede sloten, veel riet, boerderijen, koeien en schapen. Er leven allerlei beschermde- en bedreigde vogelsoorten, zoals de Grutto, Kieviet en Scholekster. Fietsen, wandelen of varen, alles is mogelijk.
4. De Eilandspolder
De Eilandspolder is een beschermd laagveen-natuurgebied, midden in Noord-Holland, in het land van Leegwater. In het gebied liggen de dorpen de Rijp, Graft, Oost- en Westgrafdijk, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn en Driehuizen. Vroeger was de Eilandpolder omringd door allerlei grote meren, zoals de Beemster en de Schermer en werd het ook wel Schermereiland genoemd. In die tijd kon je gemakkelijk met de boot de zee op en stond dit gebied vooral bekend om de walvisvaart. In de 13e eeuw werd het gebied bedijkt en enkele eeuwen later werden de grote meren drooggelegd. Nog steeds is het een gebied met een veenachtig landschap en veel water. 's Zomers kun je er heerlijke boottochten maken en ’s winters, als het gevroren heeft, is het een prachtige natuurlijke schaatsbaan.
5. De Loonse en Drunense Duinen
De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied en Nationaal Park in Noord-Brabant. Het is een gebied van ruim 3500 hectare met een variërend landschap, wat het een van de mooiste natuurgebieden in Nederland maakt. Grote, droge zandduinen, zandverstuivingen, bossen en beekjes. Omdat het gebied voor ruim 80% uit stuifzand bestaat, wordt het ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Rondom het gebied liggen allerlei steden en dorpen en dat maakt dit gebied ideaal voor een weekendje weg. Geniet van het afwisselende landschap tijdens een wandeling, fietstocht of ritje op het paard.
Wist je dat...
Het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen is pas in de late middeleeuwen ontstaan. Door toename van welvaart kon het gebied de grote hoeveelheid vee niet aan en ontstond er steeds meer woestijngrond. Uiteindelijk begon het zand door de wind te verstuiven en nam het uiteindelijk steeds meer terrein meer. Hele nederzettingen en middeleeuwse dorpjes zijn bedolven onder het zand. De dorpen Westloon en Efteling liggen er nog al die tijd onder begraven. Men heeft verschillende pogingen gedaan om dit tegen te gaan en inmiddels is het gebied stabiel.
6. De Groote Peel
De Groote Peel is een Nationaal Park in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het is een grotendeels afgegraven hoogveengebied en restant van de Peel, een gebied dat volgens de verhalen groot en ondoordringbaar moet zijn geweest. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van zo’n 15 km² en is erg populair bij wandelaars. Dat is ook niet zo gek, want je vindt hier veel mooie wandelroutes. De afwisselende natuur is prachtig en er leven allerlei bijzondere vogels.
De geschiedenis van de Groote Peel
Ook dit natuurgebied heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Het veenlandschap is ooit ontstaan door de ophoping van afgestorven plantenresten op de bodem van de plassen. Toen men uiteindelijk ontdekte dat je door het veen te drogen brandstof kon creëren, is er gestart met de winning van turf. Het huidige landschap heeft de Groote Peel te danken aan de vele afgravingen uit die tijd. Uiteindelijk was het winnen van turf niet rendabel en begon men deze gebieden om te toveren tot landbouwgrond en dergelijke. Bij de Groote Peel is het nooit zo ver gekomen en dat is mede dankzij de stempel ‘Nationaal Park’.
7. De Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een beek, natuurgebied, Nationaal Landschap en onderdeel van het Nationaal Park Drentsche Aa. Het landschap is typisch Hollands dat in de loop der jaren maar weinig is veranderd. Het landschap is boers en bevat zo’n 16 dorpen. De rivier heeft overal zijstroompjes en dat zorgt voor een waterrijk gebied. Bijzonder is dat al die stroompjes bij ieder dorp een andere naam hebben. Pas in Groningen wordt de rivier daadwerkelijk de Drentsche Aa genoemd. Ben je in dit gebied, dan lijkt het alsof de tijd af en toe stil staat.
8. Oostvaardersplassen
Ook de Oostvaardersplassen behoort tot de bekendste en mooiste natuurgebieden in Nederland. Dit natuurgebied bestaat uit ongeveer 56 km² en is gelegen tussen Almere en Lelystad in de provincie Flevoland. Anders dan de andere gebieden is de Oostvaardersplassen nog erg jong. Het natuurgebied is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders, halverwege de 20e eeuw. Het gebied kent twee verschillende bodemsoorten, namelijk een natte en een droge. Het is de leefomgeving voor veel dieren en vogels. ’s winters trekken veel vogelsoorten richting de Oostvaardersplassen om er te overwinteren. Paarden, koeien en edelherten zijn hier uitgezet en leven er al ruim 25 jaar. Belangrijk is dat de dieren leven zoals dat in het wild ook zou gaan. Dat betekent dat de dieren niet worden bijgevoerd en dat de botten blijven liggen. Je mag als bezoeker om die reden niet op alle plekken in het park komen.
9. De Hoge Veluwe
De Hoge Veluwe, ook wel Nationaal Park de Hoge Veluwe is een natuurgebied in de provincie Gelderland bij Ede en Arnhem. Het is een gebied met een rijke historie die zo’n 200.000 jaar terug gaat. Ook dit park is onderdeel van de mooiste natuurparken in Nederland. Men komt niet alleen voor de prachtige natuur naar de Hoge Veluwe, maar ook om het wereldberoemde Kröller-Müller museum, een museum van moderne kunst. De Hoge Veluwe heeft haar status te danken aan Anton Kröller en Helene Müller. Zij hebben aan het begin van de 20e eeuw enkele landerijen opgekocht in het gebied.
10. De Utrechtse Heuvelrug
Natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug heeft sinds 2003 de status Nationaal Park. Samen met de Hoge Veluwe is dit het grootste bosgebied van Nederland. Het gebied (23 km²) is ontstaan in de voorlaatste IJstijd, zo’n 150.000 jaar geleden en bestaat uit een grote zandrug in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Op de zandrug vind je meerdere ‘hoge’ bergen, waarvan de Amerongse Berg met 69,2 meter de hoogste is. Naast bos vind je hier heidegebied en enkele zandverstuivingen. Geniet van de prachtige natuur en de leuke activiteiten.