Skip to navigation Skip to main content

Vijf hele lekkere landen in Europa

Uitzicht Siesta In Javea
© Spalder Media Group

Lekkere landen in Europa in de letterlijke zin van het woord: culinair genieten is hier tot traditie verheven. Als echte bourgondiër ben je gek op lekker eten, goede wijnen en afgelegen restaurantjes. Op je vakantiebestemming is eten eigenlijk net zo belangrijk als de rest er omheen. Bij jouw zoektocht naar een leuke bestemming voor je vakantie en check je alvast even alle restaurants in de buurt. Waar moet je als levensgenieter echt naar toe in Europa? Wij hebben vijf hele lekkere landen in Europa voor je op een rijtje gezet. 

1. Italië

Denk je aan Italië, dan denk je al snel aan antipasti, bruschetta, pizza, prosciutto, gelato, prosecco, pasta en vedicchio. Kortom, veel lekker eten en goede wijn. Voor veel mensen is dit dan ook een van de lekkerste keukens die er bestaat. In welke streek je ook komt, je vindt er altijd lokale specialiteiten, producten en verrassingen. Ontwijk de toeristische hotspots en ga op zoek naar de afgelegen straatjes met onverwachte restaurantjes. Start de dag met een cappuccino, want na 11:00 uur ’s ochtends is het not done om er nog één te bestellen. Eet er een zoet broodje bij en je kunt er voorlopig weer tegenaan.

 

In Italië brengt het eten de mensen samen. Grote families genieten aan lange tafels van hun maaltijd. In Italië is het een gewoonte bij een traditionele maaltijd om te beginnen met antipasti of bruschetta’s. Daarna begin je aan een ‘primi’, een pasta- of risottogerecht. De volgende gang is de ‘secondi’, het hoofdgerecht dat bestaat uit vis of vlees. Je sluit de maaltijd af met een ‘dolci‘, een dessert zoals ijs, tiramisu of panna cotta. De maaltijd wordt begeleid met een bijpassende witte of rode wijn.

Spaghetti in Italië
© Unsplash

2. Spanje

Spanje, een land vol temperament, prachtige streken, paella en tapas. Ben je in Spanje, dan kun je er echt niet omheen: tapas, de heerlijke kleine hapjes die per regio weer anders zijn. Naast tapas zijn er natuurlijk nog veel meer specialiteiten, zoals de welbekende Pata Negra, maar ook de nog onbekende conserves. Het leven in Spanje verschilt erg met dat wat wij gewend zijn. ’s Ochtends wordt de dag rustig gestart. Rond het middaguur sluiten de winkels en wordt er een siësta gehouden. Niet iedereen doet daar aan mee, want er zijn ook genoeg Spanjaarden die plaats nemen op de terrassen voor een hapje en een drankje. Na een paar uur gaan de winkels weer open en begint het er langzaam op te leven.

 

In Spanje wordt er pas laat op de avond gegeten. Er worden verschillende tapas besteld waar iedereen van mee eet. Daarbij wordt wijn of bier gedronken. Vooral 's zomers gebeurt alles op straat. Terwijl ouders, vrienden en familie plaatsnemen aan de pleinen op het terras, wordt er door de kinderen tot in de late uurtjes gespeeld.

Tinto de Verano en gamba's in Spanje
© Spalder Media Group

3. Frankrijk

Als we het hebben over bekende chefs van over de hele wereld, dan kunnen we wel zeggen dat ze vrijwel allemaal zijn begonnen met de basis, namelijk de Franse keuken. Als je in de horeca hebt gewerkt, dan zul je dit helemaal herkennen, want veel van de hedendaagse keukentermen zijn afkomstig van de Franse keuken. Ben je in Frankrijk geweest, dan is het je zeker wel eens opgevallen dat hier werkelijk alles wordt gegeten. Van slakken tot orgaanvlees, je kunt het je zo gek niet bedenken. Aan zee kun je terecht voor verse oesters en plateaus ‘Fruits de mer‘ (vis, schaal- en schelpdieren) en landinwaarts voor prachtige vlees- en groentegerechten. Malse Entrecôte en Côte du Boeuf voor twee personen. Ook wijn speelt in Frankrijk een grote rol. Het is immers de plek waar de lekkerste champagnes worden gebotteld en waar heerlijke rode en witte wijnen worden geproduceerd. Kortom, ben je in Frankrijk, dan weet je zeker dat je lekker zult eten.

Fruits de Mer is een van de lekkerste dingen uit de Franse Keuken

4. België

Eigenlijk verschilt de Belgische keuken niet veel van de Nederlandse. Toch kom je hier ook echt een aantal heerlijke verrassingen tegen, want waar ter wereld eet je lekkerdere wafels dan in België? Precies, onmogelijk! Overal waar je komt, kom je wel een plek tegen waar je een echte Brusselse wafel kunt proberen. Ga voor naturel, of probeer er een met vers fruit, chocolade en slagroom. Natuurlijk staat België niet alleen bekend om haar wafels. Ook voor een lekker portie friet ben je hier aan het juiste adres.

 

Heel lekker, maar waarom we eigenlijk naar België gaan, is de chocolade. Chocolade wordt hier gemaakt in allerlei soorten en maten. Sommige chefs hebben het maken van chocolade zelfs tot een ware kunst gemaakt. Stap je een chocolaterie binnen, dan kom je de meest bijzondere smaken tegen. Naast eten vind je in België heel veel lekkere en bijzondere biersoorten.

Belgische wafel, een van de specialiteiten uit België
© Unsplash

5. Griekenland

De Griekse keuken wordt door velen als vrij simpel bestempeld met weinig afwisseling. Toch is de Griekse keuken een van de smakelijkste keukens van Europa en daarnaast ook nog een van de gezondste. Net als in Italië wordt hier met weinig ingrediënten veel smaak gecreëerd. Citroen, oregano, knoflook en olijfolie zijn veel voorkomende smaakmakers. Griekenland heeft de lekkerste tomaten en smaakvolle verse groenten. Ook voor de Grieken is de maaltijd een belangrijk onderdeel van de dag. Vaak worden er meerdere gerechten besteld waar iedereen van kan eten. Griekse salades, lamsvlees, souvlaki en ga zo maar door. Bij de maaltijd wordt wijn gedronken. De wijn wordt geschonken uit karaffen en is vaak zelfgestookt. 

Pita gyros is een van de lekkere dingen uit de Griekse keuken
© Spalder Media Group
Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.