Mag je jouw kind meenemen op vakantie buiten schoolvakantie? Een vraag die veel ouders zichzelf op enig moment stellen. Wat zijn de regels rondom het uit school houden van je kind voor een vakantie? En zijn er uitzonderingen op die regels? Kinderen tussen de 5 en 18 jaar moeten immers onderwijs volgen, toch? Wij zochten het uit.
Leerplicht in Nederland
Elk kind van 5 tot 16 jaar is leerplichtig. Dat geldt voor alle kinderen van die leeftijd die in Nederland wonen, dus ook voor kinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. Ouders van al deze kinderen zijn daardoor verplicht om hun kind in te schrijven op een school. En daarbij moeten die kinderen dan ook echt naar school gaan. De meeste kinderen gaan al vanaf 4 jaar naar school, maar een leerplicht geldt dan nog niet. Die gaat in op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden. Houd je vanaf dan je kind thuis, dan ben je strafbaar.
Kwalificatieplicht jongeren tussen 16 en 18 jaar
Na de leerplicht bestaat ook een kwalificatielicht. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie - (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) - hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Die plicht geldt dan weer niet voor jongeren die praktijkonderwijs gevolgd hebben of onderwijs hebben gevolgd in de uitstroomprofielen arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs. Over deze kwalificatieplicht lees je meer op de website van de Rijksoverheid.
Uitzondering op de leerplicht
Een weekje je kind thuis houden uit school? Dat kan niet zomaar volgens de wet. Heel soms kan een kind wel een (tijdelijke) vrijstelling krijgen van de leerplicht. Maar dan moet je denken aan een begrafenis, een huwelijk of (langdurige) ziekte, zowel lichamelijk als psychisch. Ook vanwege het geloof kan het zijn dat een kind tijdelijk niet naar school hoeft. En tijdens een schorsing mag een kind zelfs niet naar school. Verder moet je kind gewoon naar school, mits er andere zwaarwegende redenen zijn.
Kind meenemen op vakantie buiten schoolvakantie
Wil je dus buiten de schoolvakantie je kind meenemen op vakantie, dan is dat in principe niet toegestaan. Je kunt hier een boete voor krijgen. Enkel als je in de schoolvakanties niet weg kan door je werk, kun je toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan en je kind mee te nemen. Dat kan als je seizoensgebonden werk hebt, bijvoorbeeld in de fruitteelt of horeca. Of tijdens de schoolvakantie juist te maken hebt met piekdrukte. Of als je een groot deel van je inkomen mist als zelfstandige als je tijdens de schoolvakanties weg bent. Daarvoor moet je toestemming vragen bij de schooldirecteur. En tevens moet je natuurlijk kunnen bewijzen dat je niet tijdens de schoolvakantie op vakantie kunt.
Toestemming vragen bij schooldirecteur
Als je vanwege werk geen enkele schoolvakantie tijdens het schooljaar twee weken achter elkaar op vakantie kan, dan kun je bij de schooldirecteur aanvragen om buiten de schoolvakanties met je kind(eren) op vakantie te gaan en de kids dus uit school te houden. Dan moet je als ondernemer kunnen aantonen dat je een groot deel van je inkomsten mist als je tijdens schoolvakanties op vakantie gaat. Als werknemer kun je een verklaring van je werkgever overleggen. Verder gelden dan als voorwaarden dat dit niet in de eerste twee weken na de zomervakantie is.
Niet zomaar kind uit school houden voor vakantie
Kort gezegd mag je dus niet zomaar je kind uit school houden voor vakantie. Er gelden uitzonderingen waarbij dit wel mag, maar daar moet dan toestemming voor gegeven worden door de schooldirecteur. Even je kind een dagje ziek melden om de drukte op de weg te voorkomen, mag dus niet.
Wereldreis maken met kinderen of tijdelijk naar het buitenland verhuizen
Wil je een langere wereldreis maken of tijdelijk naar het buitenland verhuizen met leerplichtige kinderen, dan zitten daar een hoop haken en ogen aan. Kinderen moeten immers wel blijven leren. En je moet een heel goed plan hebben, wil je dat kunnen doen zonder dat je problemen krijgt met de leerplichtambtenaar. Het makkelijkste is dus om dat te doen voordat kinderen leerplichtig zijn of daarna.