Skip to navigation Skip to main content
Citroenbomen

Heb je op vakantie heerlijk gegeten en wil je een fooi geven? Dan rijst de vraag: hoeveel fooi geef ik in het buitenland? Het geven van fooi is een gewoonte die wereldwijd verschilt, en wat in het ene land als beleefd wordt gezien, kan in een ander land als ongepast worden ervaren. Het is daarom belangrijk om je van tevoren te verdiepen in de lokale gewoonten rondom fooi om ongemakkelijke situaties te vermijden. Hieronder vind je een overzicht van de fooi-etiquette in enkele populaire vakantiebestemmingen.

Fooi geven in het buitenland

Of je nu in Nederland op vakantie bent of in het buitenland, bijna overal wordt een fooi gewaardeerd. Het is een stukje waardering voor degene die je helpt. Dat kan een fooitje zijn in het restaurant, voor de taxichauffeur of voor iemand die een andere service levert. In sommige landen is het onbeleefd om geen fooi te geven en in weer andere landen is het onbeleefd om wel fooi te geven. De Oostenrijkse ANWB (ÖAMTC) dook erin en kwam met de onderstaande lijst van landen en bijbehorende fooi-informatie op de proppen. Doe er je voordeel mee en voorkom ongemakkelijke situaties. 

Fooi in Italië en Kroatië

In zowel Italië als Kroatië is het gebruikelijk om een fooi van vijf tot tien procent te geven. In Kroatië kan dit zelfs oplopen tot vijftien procent. Let in Italië op de zogenaamde "Coperto" die vaak op de rekening staat. Dit is een bedrag dat voor het dekken van de tafel en het serveren van brood wordt gerekend. Dit betekent dat je minder fooi kunt geven dan normaal. In bars wordt er in Italië geen fooi verwacht, en bij taxiritten wordt de prijs vaak afgerond.

Fooi in Spanje, Portugal en Frankrijk

In Spanje, Portugal en Frankrijk is het gebruikelijk om eerst de volledige rekening te betalen en daarna de fooi op tafel te laten liggen. Houd er rekening mee dat te kleine muntjes als gierig kunnen worden beschouwd. In Spanje en Portugal ligt de fooi doorgaans tussen de vijf en vijftien procent, terwijl in Frankrijk tien procent gebruikelijk is. Deze fooi wordt vaak per tafel gegeven, niet per persoon. Bij taxiritten is een fooi van ongeveer tien procent gebruikelijk.

Fooi in Griekenland

In Griekenland hangt het geven van fooi af van het type restaurant. In traditionele tavernes wordt vaak alleen afgerond, terwijl in andere restaurants een fooi van vijf tot tien procent wordt gegeven. 

Fooi in Turkije

In Turkije wordt het als zeer onbeleefd beschouwd om geen fooi te geven. Een fooi van ongeveer tien procent is gepast in restaurants, en ook bij taxi’s wordt het tarief afgerond. Hoewel in hotels vaak al een servicebedrag is inbegrepen, verwachten schoonmaakpersoneel en bagagedragers nog steeds een fooi.

Fooi in Scandinavië

In Finland en Denemarken is het niet gebruikelijk om een fooi te geven, omdat deze vaak al in de rekening is inbegrepen. In Noorwegen zijn zowel de bediening als de btw inbegrepen in de rekening van hotels, restaurants en bars, maar als de service uitzonderlijk goed is, kan een extra fooi van ongeveer vijf procent worden gegeven. In Zweden wordt meestal afgerond.

Fooi in Groot-Brittannië en Ierland

In pubs in Groot-Brittannië en Ierland wordt geen fooi verwacht, omdat de drankjes meestal aan de bar worden besteld. In restaurants en hotels waar geen bedieningskosten worden gerekend, is een fooi van vijftien tot twintig procent gepast.

Fooi in de Benelux

In België, Nederland en Luxemburg zijn fooien meestal al in de prijs inbegrepen in restaurants, taxi’s en hotels. Toch is het gebruikelijk om bij een goede service een fooi van vijf tot tien procent te geven. In Luxemburg verwachten taxichauffeurs zelfs een fooi van vijftien procent, en ook in theaters of bioscopen kan een kleine fooi worden gegeven aan plaatsaanwijzers.

Terras Brasa
Laat jij in Nederland ook een fooitje achter? Wordt wel gewaardeerd bij een goede service.

Fooi in China en Japan

In China en Japan moet je voorzichtig zijn met het geven van fooi, want dit is daar niet gebruikelijk en kan zelfs als belediging worden opgevat.

 

Fooi in Thailand

In Thailand is het gebruikelijk om tot tien procent fooi te geven, vooral in luxe restaurants. In de toeristische gebieden van Thailand worden bedragen onder de 10 Baht als onbeleefd beschouwd. Het is belangrijk om de fooi discreet te geven.

 

Fooi in de Verenigde Staten en Canada

In de Verenigde Staten en Canada zijn fooien van vijftien tot twintig procent normaal, omdat obers en serveersters voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk zijn van deze "tips". Zelfs als er al een servicekosten op de rekening staat, wordt vaak nog een extra fooi verwacht.

Fooi geven in Amerika
Een hamburger eten in de VS? Daar hoort fooi bij.

Fooi in Duitsland

In Duitsland is het geven van fooi, ook wel "Trinkgeld" genoemd, een veel voorkomende praktijk, maar het wordt niet als verplicht beschouwd. Het is een manier om je waardering voor goede service te tonen. Over het algemeen is het gebruikelijk om in restaurants en cafés een fooi van vijf tot tien procent van de rekening te geven. De fooi wordt vaak direct aan de ober of serveerster overhandigd, of je rondt het bedrag eenvoudig af bij het betalen. Bij taxiritten is het ook gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden, meestal met een fooi van ongeveer vijf tot tien procent van de ritprijs.

 

Fooi in Oostenrijk

In Oostenrijk is het geven van fooi een vrij standaard praktijk en wordt over het algemeen goed gewaardeerd. Het is gebruikelijk om in restaurants ongeveer tien procent fooi te geven, afhankelijk van de service. Je kunt de fooi direct aan de ober geven of simpelweg het bedrag afronden bij het afrekenen. Ook in cafés, bars en taxi's wordt het afronden van het bedrag als fooi verwacht. In hotels kun je het kamermeisje of de bagagedrager een kleine fooi geven, bijvoorbeeld 1 à 2 euro per dienst.

 

Fooi in Zwitserland

In Zwitserland is de service meestal al inbegrepen in de rekening, wat betekent dat je niet verplicht bent om een extra fooi te geven. Desondanks is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service, vaak door het bedrag iets af te ronden. In restaurants kun je, als je tevreden bent, ongeveer vijf tot tien procent fooi geven. In taxi's wordt het bedrag vaak afgerond en in hotels kun je voor goede service een kleine fooi achterlaten voor het personeel.

 

Fooi in de Verenigde Arabische Emiraten

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt ondanks de al inbegrepen servicekosten in hotels en restaurants een extra fooi van tien tot vijftien procent verwacht als je tevreden bent over de service.

 

Fooi in Australië en Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In Australië was dit vroeger ook het geval, maar tegenwoordig is het aan de gasten om te beslissen of ze fooi willen geven en hoeveel.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.