Noord-Holland kent een brede culinaire traditie met invloeden van zowel de kust als het binnenland. Een van de bekendste producten uit de provincie is Noord-Hollandse Gouda, een kaas met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), die bekend staat om zijn romige smaak. Ook Beemsterkaas, afkomstig uit de droogmakerijen van de Beemsterpolder, is een populair streekproduct.
Langs de Noord-Hollandse kust en op Texel speelt vis een belangrijke rol in de keuken. Schol, haring, garnalen en kokkels worden veel gegeten. De beroemde Texelse lamsspecialiteiten, zoals lamsvleesstoof en lamsham, worden geroemd om hun smaak door het zilte gras waarop de schapen grazen.
Bij de bakkerijen vind je zoete lekkernijen zoals Jodenkoeken, een grote, krokante koek die zijn oorsprong heeft in Amsterdam, en Weespermoppen, zoete amandelkoekjes uit Weesp. Ook duivekater, een zoet witbrood dat traditioneel rond feestdagen wordt gegeten, is een Noord-Hollandse specialiteit.
In Amsterdam en Haarlem zijn Ossenworst en grillworst bekende vleesproducten. Ossenworst was oorspronkelijk een Joods-Amsterdamse specialiteit en wordt koud gegeten. Haarlem staat bekend om Haarlemmer Halletjes, een oud-Hollands snoepje dat in de 19e eeuw populair werd.